T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ÇANKAYA - Balgat Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Tarihçemiz

Okulumuz Pratik Kiz Sanat Okulu olarak 1995 yılına kadar zor şartlarda eğitimine devam etti. 1994 yılında aynı arsa üzerine Aliye Yahşi Hanım Efendi tarafından temeli atılarak 1 yıl gibi kısa bir sürede binanın yapımı tamamlandı. 8 Mart 1995 "Dünya Kadınlar Gününde" zamanın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Aliye Yahşi Kız Meslek Lisesi kimliği ile, okul eğitim ve öğretime açıldı. Okulun sadece kız öğrencilerin eğitimiyle sınırlı kalmaması düşüncesiyle, 1997 yılında Milli Eğitim Bakanlığı onayı alınarak adı Aliye Yahşi Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi olarak değiştirildi. 2009 yılında okulumuzun adı Aliye Yahşi Kız Teknik ve Meslek Lisesi oldu. 2014 - 2015 Eğitim Öğretim yılında okulumuzun adı Aliye Yahşi Mesleki  ve Teknik Anadolu lisesi olarak değiştirildi. 2016-2017 Eğitim öğretim yılından itibaren karma eğitime geçilmiştir.

 

04-08-20200ALİYE YAHŞİ KİMDİR?

Kazan Türklerinden olan Yahşi ailesi, 1919'da Japonya'ya yerleşti. Aliye Yahşi, ailenin ilk çocuğu olarak 15 Şubat 1922' de Tokyo' da doğdu. Babası Mutahhar Bey, annesi Ayşe Hanım'dır. İlkokulu "Mekteb-i İslamiye" de okudu. Japon Ortaokulu'nu ve Amerikan Lisesi'ni bitirdi. Tokyo'daki Güzel Sanatlar Fakültesi' nden mezun oldu. Desinatör olarak çalışma hayatına başladı.

1944 yılında Şeyhullah Akçura ile evlendi. Aliye Yahşi' nin oğlu Sait Akçura ile çok sevdiği torunları Arzu ve Aylin; gelini Nerkis vardır.

1952 yılında Yahşi Ailesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçti.

Aliye Yahşi desinatör olarak çalışmasının yanında Tokyo'daki birçok derneklerde Türkiye'yi temsilen fahri olarak çalıştı. Bunlardan Tokyo Türk Cumhuriyeti'nde başkan, Japon-Türk Hanımları Derneği' nde başkan yardımcısı olarak uzun yıllar hizmet etti.

Kız kardeşi Habire Yahşi ile beraber Japonya'da Türk Kadınını ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etiler. Habire Yahşi'nin 1992 yılında Tokyo'da vefatı üzerine cenazesini Türkiye'ye getirdiler. Vasiyeti üzerine Aliye Yahşi; kız kardeşi adına İstanbul' da "Habire Yahşi Lisesi' ni", aynı tarihlerde Ankara'da da kendi adına "Aliye Yahşi Kız Meslek Lisesi'ni" yaptırdı.

Hayırsever iki kız kardeş, uzun yıllar yurtdışında   çalışarak edindikleri taşınmaz mallarını satıp, elde ettikleri gelirlerle bu okulları yaptırıp, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na armağan etmişlerdir.

Aliye Yahşi Hanımefendi tarafından Mart 1994' te Aliye Yahşi Anadolu Kız Meslek Lisesi'nin temeli atılmış ve 1 yıl gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanmıştır.

8 Mart 1995 "Dünya "Kadınlar Günü' nde Sayın Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel tarafından Aliye Yahşi Anadolu Kız Meslek Lisesi adıyla, Anadolu Kız Meslek Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Pratik Kız Sanat Anaokulu ve kulüp olarak açılmıştır. 1997-1998 Eğitim Öğretim yılından itibaren erkek öğrenci de alınmış, "Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi" adıyla eğitim-öğretimi sürdürmüştür. 2014 - 2015 Eğitim Öğretim yılında adı Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak değişmiş ve yalnızca kız öğrencilere hizmet vermeye başlamıştır. 2017- 2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren okulumuzda karma eğitim verilmektedir.

Ülkemizin eğitim ihtiyacının bilincinde olan hayırsever Aliye Yahşi Hanımefendinin, maddi desteğinin yanına kişisel zevkini de katarak, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı'na böyle bir okul armağan etmesi  Türk vatandaşı olarak gurur kaynağımız olmuştur.  Türk kadınını yıllarca Japonya'da en iyi şekilde temsil eden Aliye – Habire Yahşi kardeşler her Türk vatandaşına örnek olması gereken bir davranış sergilemişlerdir.

Sevgili Aliye Yahşi 1 Haziran 1999 yılında sonsuzluğa uğurlandığında, ardında kendisini her daim minnet ve şükranla anacak, sayesinde yetişmiş yüzlerce Türk Kadını bırakmıştır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.03.2013 - Güncelleme: 03.03.2021 00:24 - Görüntülenme: 11738
  Beğen | 17  kişi beğendi